7.12.08

Канаста



Автор: Иван Симеонов

Канаста е от игрите с карти, които имат сравнително най-нова история
Казват, че играта канаста възниква някъде около 1940 г. в Монтевидео, Уругвай, а по-късно се пренася в Аржентина и САЩ. Става световно популярна през 50-те, като дори заплашва хегемонията на бриджа-контра. По това време се унифицират правилата в Северна Америка и се утвърждава вариантът, наречен "класическа канаста".

Необходими са две тестета и четири жокера. Всички жокери и двойки са свободни карти. Да направиш канаста, означава да събереш седем еднакви карти с максимум две свободни. Играчите се разделят по двойки, като всеки получава по 11 карти, а останалите се поставят на масата, подредени с лицето надолу.

Най-горната карта се обръща и се поставя до другите и така се получава купчинката на изчистените карти. Ако тя е свободна или е червена тройка, то се поставя друга карта. Червената тройка e бонус. Kогато се изтегли, тя се поставя до играча и той тегли отново. Но ако се изтегли от купчината на изтеглените, не се премества. За да направи канаста, играчът трябва да направи обявяване. Обявяване е три или повече еднакви карти с максимум една свободна.

Играта започва този, който е отляво на раздаващия. Тя се състои в теглене на карта, постигане на обявяване и изчистване. Стойността на картите се определя по следния начин: жокерите по 50 т.; асата и двойките по 20 т.; K, Q, J, 10, 9, 8 по 10 т.; 7, 6, 5, 4 и черните тройки по пет точки. 1500 т. са обявяване от 5 т. 1500 или по-малко са достатъчни, за да се направи обявяване от 50 т. 1500 - 2955 са обявяване от 90 т., а 3000 или повече правят обявяване от 120 т.

След изтеглянето играч, направил обявяване, трябва да го постави на масата. Когато играч направи канаста, той може да излезе от игра. Партньорите отчитат своите точки заедно. 100 т. се дават, ако имаш червена тройка, когато изчистваш; 300 т. за всяка комбинирана канаста. Отборът, който не е обявил, записва точките, които има в ръката си, и ги прибавя към своя актив. След това всички играчи сборуват колко точки са събрали. Тимът, който първи постигне 5000 т., печели играта.

3 коментара:

Анонимен каза...

Значи двойката се нарича "малък жокер", а истинският жокер- "голям жокер" или жокерите както са описани тук са 12. Аз знам, че канаста се играе със 110 карти, а не със 108 и тогава жокерите са 14.
При нареждането на канаста нищо не се мести, само се добавят карти. Който е обявил и започва да прави канаста, я нарежда пред себе си, като съотборникът му може да добавя, когато му дойде реда. Освен това, в комбинирана (малка или нечиста) канаста не може да се слагат жокер до жокер (голям или малък), нито да се започва ли завършва канастата от 7 карти с жокер.
Едно раздаване се играе поне 40-50 мин. и повече, като всеки събира еднакви карти и крие какви от другите играчи, като гледа да им попречи да направят канасти. Много важно е, да изненадаш съперниците си и да закриеш играта с ефектно сваляне и завършване на канастите си, преди противниците да са събрали много карти. Съотборникът обаче няма право да довършва общи канасти, когато играта е затворена.
Отчитането на точките го знам по друг начин, но както и да е. И откриването е с поне 60 т. и минимум 3 карти за започване на канаста.

Анонимен каза...

обичам играта - много е увлекателна.как мога да си я сваля

Unknown каза...

Имам въпрос : достигнато е ниво 120 т. За вземане на купа. Свалям две карти, като последната в купа и канаста от ръка в която няма необходимите 120 т. Мога ли да взема купа?

Публикуване на коментар